Norrskenet - ett fenomen som får mer och mer uppmärksamhet

Vid den här tiden på året brukar man normalt mest prata om julen och julförberedelser. Men i Abisko börjar något annat ta över - norrskenet! Och det är inte så konstigt egentligen. Norrskenet väcker intresse över hela världen och turisterna vallfärdar till Abisko för att få en glimt av det. I veckan kikade jag på Aurora Sky Stations webbkamera och där såg man ett norrsken som jag tycker var utöver det vanliga, det var mycket rött men skiftade i andra färger också och såg ut som en "auroraregnbåge" /Aurora rainbow. Det var riktigt häftigt att se, tyvärr syntes den inte från byn då det låg ett lock av moln över byn vid den tidpunkten. 

I förrgår åkte Pär och jag ut på norrskensjakt, då det var ett tag sedan vi gjort detta. Det skulle samtidigt vara någon form av meteorregn, så att fånga norrsken och meteorer på bild samtidigt hade kunnat bli riktigt häftigt. Dock lyckades vi inte med det, för meteorerna syntes för sällan.

Nyligen har Peter Rosén, fotograf, släppt en bok där han publicerar sina bilder på norrsken, vilket vi tycker är riktigt roligt. Det har även uppmärksammats av media. En av artiklarna kan ni läsa mer om här: http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7346506

Det lustiga är att både Pär och jag är uppvuxna med norrsken och har tagit det för givet, men när alla andra börjar snacka om det så har man själv ryckts med i det hela och börjar se fenomenet med andra ögon. Vi har ju redan själv hunnit skriva otaliga inlägg om norrskenet sedan vi startade bloggen. Ibland är man alldeles för hemmablind. 

Bilden är tagen 121212, med "Fisheye" (därför är bilden lite "rundad"):


Kommentarer

  1. Hej
    Skulle vilja ha kontakt med er eller någon angående Räddningsvärnet i Abisko såg att ni har en vw transporter på brandstationen skulle vilja ha lite bilder på hur ni inrätt den i skåpet. Vi är ett räddningsvärn som är på g att skaffa en sådan bil när vår nuvarande ska bytas Kontaktas via mejl marcus.johnsson@aries.vokby.se

    MVH
    Marcus

    SvaraRadera

Skicka en kommentar