Naturens vidunderliga makter - eller "jåkken som försvann"

Vi åkte iväg till Björkliden under förmiddagen för att kolla in "jåkken som försvann". Jåkken har ni säkerligen läst om i tidningar och andra medier i juli i år. Nyfiken som man är så vill man ju gärna kolla in hur det verkligen ser ut. Den jåkk som alla pratar om är Kåppasjåkk till vänster om skidområdet i Björkliden. Troligen har de extrema vattenflödena en månad tidigare (i juni) varit den utlösande faktorn för att torrlägga denna jåkk, men enligt TV4 så har man faktiskt anat att något har varit på gång redan under våren.

Väl framme vid jåkken så kunde vi se hur den rann rakt ner i grottsystemet. Därmed var jåkkens "gamla färdväg" alldeles torrlagd på ett ställe för att sedan komma ut på ett annat lite längre bort. Jåkken fortsatte sedan sin väg ner mot Torneträsk.

Det kändes riktigt häftigt men samtidigt skrämmande att befinna sig mitt i denna torrbelagda del. Samtidigt var det väldigt fascinerande att gå där och titta på hur stenar och vatten har format grytor och pooler mitt i jåkken. Men det är nog inget man gör en riktigt regnig dag...

Kommentarer

  1. Coolt hur hittar man dit?

    SvaraRadera
  2. Vi hoppas att ni hade en bra tur till jåkken och att vägbeskrivningen ni fick hjälpte.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar