Upp på Nuolja! Del 2

I det tidigare inlägget om vår vandring upp på Nuolja längs Ridonjira naturstig berättade vi mest om vägen upp och känslan av att vara uppe på toppen av ett berg. Vi nämnde lite kort att vi såg en del blommor på vägen upp. Vi tycker dock att blommorna förtjänar lite mer uppmärksamhet än att bara nämnas i förbifarten.

Naturstigen bjuder på en stor variation av blommor varav några exempel som vi såg på vägen upp var Jungfru Marie Nycklar, Fjällviol, Fjällgentiana, Midsommarblomster, Förgätmigej, Smörboll, Kvanne och Linnéa. Detta var då bara en bråkdel av den växtlighet som finns längs stigen.

Jungfru Marie Nycklar (Dactylrohiza maculate) är en av de vanligaste orkidéerna som finns i Sverige. Orkidén har en mycket vacker rosaaktig färg. Tiden för blomning är kring juni - juli.


Fjällviolen (Viola biflora) påminner om skogsviolen men skiljer sig från den genom sin gula färg. Fjällviolen blommar även den i juni - juli.

Fjällgentianan (Gentiana nivalis) är en ört som blommar i juli - augusti. Dess starka blå färg är oerhört vacker.

Midsommarblomster (Geranium sylvaticum), också den en ört, har violetta blommor och har fått sitt namn av den tid som den blommar som mest.

Förgätmigej (Myosotis scorpioides), en ört som förekommer i hela Sverige men trivs bäst i söder. Denna ljusblåa (eller vita) ört blommar i juni-augusti.


Detta var lite mer information om de blommor som vi såg på vår vandring, mer om dem och andra arter kan ni enklast läsa mer om i en Fjällflora. Om ni redan är i Abisko så rekommenderar vi att ni stannar till på Abisko Naturum.

Kommentarer