Jakten på supermånen


Idag den 19 mars 2011 så var vi på jakt efter månen. Detta efter att vi hade läst i Aftonbladet att den så kallade "supermånen" ska visa sig, en händelse som brukar ske ungefär vart 18:e år. Månen kommer att befinna sig ovanligt nära jorden på grund av formen på månens omloppsbana, en ellips där en sida är 50000 kilometer närmare jorden än den andra enligt NASA:s hemsida. Månytan är 14 procent större och 30 procent ljusare för oss här på jorden.

Vi åkte iväg till en parkeringsplats vid Tjuonavaggejokka och väntade in att månen skulle visa sig över horisonten. Förväntansfulla satt vi i bilen och funderade på hur månen skulle se ut, skulle den se ut som vanligt eller vara ovanligt stor? Till slut kom den uppför horisonten och det verkade som om den lyste starkare än vanligt, men huruvida storleken "verkade" större än vanligt var svårt att avgöra.

Kameran hade vi med oss för att föreviga denna händelse, men det ögat ser är svårt att avbilda med en kamera på ett rättvist sätt. Bilderna ovan är i omvänd kronologisk ordning.

Kommentarer