Storm i Abisko

I tidningarna har de under kvällen varnat för hårt väder i fjällen. Kuriren och Expressen rubricerar det som en Klass-2-varning. I Expressen förklaras det att det är ett djupt lågtryck i Lofoten som orsakar dessa stormvindar och med dessa stormvindar kommer även snö. Ovädret blir dock inte långvarigt, utan väntas dra vidare under natten till tisdag.

Enligt Wikipedia är det storm när vindhastigheterna är mellan 24,5-32,6 m/s. Man brukar varna för storm (klass-2) i fjällen när medelvinden kan förväntas bli mer än 25 m/s. Enligt SMHI kan väderutvecklingen "innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner."


I Abisko var vindstyrkan som mest 26,3 m/s vid 23.25-tiden

Inga kvällspromenader med andra ord.

Kommentarer

  1. Lis-Mari Hjortfors2 november 2010 kl. 00:36

    I Tysfjord stormar det också... Det regnade i sidled för att sedan övergå till snöblandat regn och tillslut småhaglade det med denna stormvind. Det var inte kul att vara ute vill jag lova!

    SvaraRadera
  2. Kan tänka mig det, Lisa. Samtidigt som det är lite läskigt med storm och hård vind, så är det samtidigt lite häftigt också om man vet att man är inomhus och myser.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar