Ökat intresse för trailrunning i fjällmiljö


En god vän nämnde till oss att trailrunning är något som det snackas om mycket nuförtiden. Hon hade själv upptäckt träningsformen när hon var stugvärd i lapplandsfjällen. Läs mer i hennes inlägg från 2012 här

När vi tänker tillbaka på de senaste åren så inser man att det stämmer, det är en träningsform som har fått ökad uppmärksamhet. Både genom att det skrivs mer om det i medier, och att det finns ett ganska stort urval av lopp att delta i. STF gick bland annat ut med ett pressmeddelande under 2013 om att löpning i fjällen ökar. STF Abisko Turiststation satsade till och med på springguider för att möta den ökade efterfrågan. Se det uppmärksammade klippet från Nordnytt här

Trailrunning handlar egentligen om terränglöpning, det vill säga du springer ute i en terräng bortom asfalterade vägar. Det är oftast med storslagna vyer, naturliga hinder och gärna lite höjdskillnad på det. (läs mer i boken: the Ultimate Guide to Trail Running av Adam W Chase och Nancy Hobbs.) 

För oss som bor så nära fjällen är detta egentligen en perfekt träningsform, vi har ju naturen alldeles utanför dörren! Det är en träningsform som är mer skonsam för knän och leder än löpning på exempelvis asfalt. Fördelarna med träningsformen upptäcks av fler och fler och det är därför inte heller så konstigt att det har varit en hel del löparlopp i Abisko/Kiruna med omgivning. Exempelvis Abisko Midnight Sun Run, anordnat av Rebecca Nyberg som jobbade på STF Abisko Turiststation (läs mer här och här) och Salomon Trail Camp (läs mer här ). Under 2014 anordnas bland annat Swedish Alpine Ultra den 5 juli.

Bilderna nedan är från Abisko Midnight Sun Run, där möttes av uppmuntrande ord på vägen till målet (och såklart en härlig miljö att springa i). 

Kommentarer