Kiruna Bokfestival - en litterär fest för bokintresserade!


Den gångna veckan har en bokfestival pågått i Kiruna, det är ett arrangemang anordnat av Kiruna Bokhandel och Kiruna Stadsbibliotek. Personerna bakom detta är Tova Lindberg och Carina Salomonsson. Varje dag under veckan har bokintresserade Kirunabor fått möjligheten att lyssna på kända författare som är aktuella med nya böcker.

Författarna i år var:
Sara Kadefors
Roslund och Thunberg
Klara Zimmergren
Fredrik Backman
Martina Haag
Jan Guillou

För Abiskoonlines del föll valet på att lyssna på Jan Guillou och Martina Haag namn som man känner igen sedan länge. Martina som har skrivit bland annat ”Underbar och älskad av alla” och ”Heja, heja”, och som jobbat som skådespelerska innan hon bytte bana. Hon har även imponerat tv-tittarna med sina kunskaper i ”På spåret”. Jan Guillou behöver egentligen ingen större presentation, han som länge jobbat som journalist och numera skriver böcker på löpande band. Han har nog gett ut mer än ett fyrtiotal böcker i dagsläget.

Det var mycket inspirerande att lyssna på dem, Martina fokuserade på träning och hur hon kunde klara av resan från soffpotatis till att springa maraton. Hon insåg tidigt att hon måste göra det på sitt eget sätt och använda ”Martinametoden” som hon kallade det. Hon förklarade det med att om hon så bara orkar springa i 12 minuter så är det good enough, nästa gång kanske hon orkar springa 13 minuter. Jan Guillou pratade om författarskap och lite olika bakgrunder till hans böcker genom åren. Han skämtade om sig själv som ”litterärt geni” och avslutade med en frågestund där publiken kunde ställa vilka frågor de ville. Sammanfattat kan man konstatera att båda författarna verkligen bjöd på sig själva! Efteråt signerade författarna sina böcker för de som ville.

Det här var ett mycket trevligt arrangemang och vi kommer definitivt att gå på nästa års festival!

Kommentarer