Invigningen av Naturum Laponia - en dag i regn och rusk


Helgen den 26-28 september åkte en av oss på Abiskoonline på roadtrip till Saltoluokta tillsammans med en kompis med familj. Målet var att vara på plats för invigningen av Naturum Laponia, en händelse man bara inte vill missa när tillfälle ges. Naturum Laponia är placerad på udden Vieáasnjárgga i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark, även kallat ”Stora Sjöfallet”.

Vädret var inte riktigt med oss den helgen, då det stormade och regnade rejält på invigningsdagen. Men det var ändå väl värt att vara där. Trots vädret var det runt 700 personer som var med i festligheterna.

Representanter från världsarven Laponia och Tongariro, Nya Zeeland öppnade invigningen följt av tal från diverse representanter. Därefter öppnades portarna till Naturumbyggnaden. Det bjöds på tilltugg och fika under dagen för de som var hungriga. På scenen sjöng elever från Gällivare och Jokkmokks Sameskolor, samt artisterna Katarina Rimpi och Sofia Jannok.

Det var en riktigt trevlig helg, och vi kommer säkerligen att besöka Naturum Laponia igen, förhoppningsvis är det lite bättre väder då.
Kommentarer