Film, reklam, reportage & sånt

Av en händelse läste jag (Louise) om att det fanns ett projekt via Leader Polaris som heter Arctic Location. Det är ett projekt som ska framhäva den här delen av norra Sverige som bra plats för filminspelningar. Det påminde mig om att det faktiskt har spelats in en del filmer och reklamfilmer i Abisko. Dessutom har även reportage, tävlingar och matlagningsprogram spelats in här. Vidare har även vyerna i Abiskotrakten varit bakgrund till en modekatalog. Facebooksidan för Arctic Location tar upp en lång lista över de filmer som spelats in i omgivningen (för er som är nyfikna).

Lite intressant kuriosa angående några av filmerna är att Pärs syster Eva Lodewijk är med som statist i filmen "Rymdinvasion i Lappland". Det är hon som lyfts upp av monstret i filmen. Även Pärs far Lennart Johansson har varit statist, i filmen "När Finbar försvann".

Ett axplock av övriga händelser:

- SJ har spelat in en reklamfilm om fiske

- Scan var i Björkliden och spelade in en reklamfilm om Mammas köttbullar. I reklamfilmen hjälpte Pär till och skapade regnet.

- Gudrun Sjödén hade Abiskomotiv i bakgrunden för en av hennes modekataloger.

- Tina Nordström var i Abisko och lagade mat då hon deltog i programmet New Scandinavian Cooking och fick träffa Fred Nilsson som har jobbat som fiskare i Abisko.

- Abisko var med som en fråga i ett avsnitt av "På Spåret" för några år sedan

- Ernst Kirchsteiger har varit i Abisko och träffat konstnären Charlotta Rosengren. Han var på besök för att få inspiration till sitt program "Sommar med Ernst".

- Rickard Olsson och Anki Edvinsson varit i Abisko i egenskap av reportrar för TV4:s program När och Fjärran. Rickard Olsson försökte sig på att bada bastu och sedan isvak, en syn man aldrig glömmer.

Abisko med omnejd har säkerligen varit med i fler sammanhang, dela gärna med er om ni kommer på något! Detta efterfrågar även de som håller på med projektet Arctic Location - så gå även in på deras sida och tipsa.

Senaste tv-inspelningen var under 2012 eller 2013 då Tareq Taylor spelade in sitt matlagningsprogram Tareq Taylor's Nordic Cookery i Kiruna kommun. Abisko och ICEHOTEL var några av platserna han besökte. Pär fick lära honom allt om isfiske, men tyvärr hittar vi inte något klipp på just det. Men trailern på Kirunaavsnittet hittar ni här.

Tillagt 2018-07-18

SVT:s populära serie Midnattssol spelades in i Abisko, Björkliden och Kiruna bland annat. Serien har visats i ett flertal länder.

Serien Andra Åket producerad av FLX visas i september 2018, delar av serien är inspelad i Björkliden och Abisko.

Har ni några aktuella tips och länkar, så maila gärna oss på info@abiskoonline.se 


Kommentarer