Kort historik om Hotell Frys Ihjäl

Vi återvände till Hotell Frys Ihjäl i Katterjåkk härom veckan och fick då syn på en skylt om "Ingenjörsmatsalen". Det är information som Länsstyrelsen har satt upp för länge sedan och där kan man läsa lite mer om hur "Hotell Frys Ihjäl" kom till (här följer en sammanfattning av den informationen):

Till en början ägdes huset av SJ då byggandet av Ofotenbanan pågick. Senare sålde SJ huset till STF (Svenska Turistföreningen) år 1902. STF skulle i sin tur ha huset för dagsturer i området (de hade även införskaffat sig stugor i Abisko och Kalixfors). Det visade sig sedan att Abisko blev mer populär än stugan i Katterjåkk. Därför lånade STF ut "Ingenjörsmatsalen" till Naturvetenskapliga föreningen år 1910, vars stuga brunnit upp. Men sedan Abisko Naturvetenskapliga station stod klar 1912, så stod "Ingenjörsmatsalen" tom.

Med tiden försvann det plankor från huset, troligen till båthus och majbrasor i området, det gjorde att de scouter som sedan på 1940-talet kom och övernattade där upplevde huset som dragigt. Det var därför de valde att kalla det för "Hotell Frys Ihjäl". Sven Hörnell har också gjort ett bildspel om detta hus.

Numera är huset relativt förfallet, men det är ändå rätt spännande att gå förbi där lite då och då för att kika på hur det ser ut och hur det har förändrats sedan sist.

Kommentarer